preskoči na sadržaj

Srednja škola Zvane Črnje Rovinj

Login
Anketa
Koliko dnevno provodite vremena za računalom ili koristeći mobilne aplikacije za zabavu?Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 9. 2010.

Ukupno: 3483117
Ovaj mjesec: 38
Ovaj tjedan: 357
Danas: 38
Tražilica
KORISNI LINKOVI

Slikovni rezultat za pou rovinj

 

 

 

 

 

Projekt "Rovinj - biser podmorja"

 

More

„i gledam more gdje se k meni penje

i slušam more d o b r o j u t r o  veli…ˮ

                                                       Josip Pupačić

 

ROVINJ BISER PODMORJA  
www.youtube.com/watch?v=ZeZIpAqPArU

EKO AKCIJA CRVENI OTOK - ROVINJ:  
 www.youtube.com/watch?v=QgQyoF41x1w

 

CILJEVI PROJEKTA

ROVINJ BISER PODMORJA

EKO AKCIJA CRVENI OTOK - ROVINJ:

upoznati se s morskim ekosustavom
razvijanje ekološke svijesti mladih
poticanje suradnje sa znanstvenim institucijama i turističkim gospodarstvom
promicanje Rovinja kao ronilačke destinacije
potaknuti ljubav učenika prema prirodnom bogatstvu podmorja eksperimentalnim metodama učenja
razvijanje kreativnosti i poduzetničkog duha kod učenika

SUDIONICI PROJEKTA

Voditeljica: Pamela Budicin, prof. kemije i biologije

Nastavnici: Mirjana Ilić, prof. hrvatskog jezika i knjiž.-talijanskog jezika i knjiž.

Učenici: Arta Qosa, 1.razred, ekonomist

   Ivona Ivić, 1.razred, ekonomist

   Ryan Bertetić, 1.razred, ekonomist

   Andrea Pavlović, 1.r, ekonomist

  Valeria Pezić, 2.razred, opća gimnazija

  Valentina Peteh, 2.razred, opća gimnazija

  Filip Komšić, 2.razred, opća gimnazija

  Tena Japundža, 2.razred, opća gimnazija

  Erik Jakov Leko , 2.razred, prirodoslovno-matematička gimnazija

  Emili Vidan, 2.razred, prirodoslovno-matematička gimnazija

OPIS PROJEKTA

        Ideja o projektu rodila se nakon sudjelovanja na multimedijalnim radionicama, na 5. Festivalu podvodnog filma Bijeli lav u organizaciji Ronilačkog centra  "Puffer", na kojima su učenici pokazali velik interes za tajnovit podvodni svijet. S ronilačkim centrom dogovorena je edukacija ronjenja za učenike i nastavnike Srednje škole Zvane Črnje, pod vodstvom nastavnice Pamele Budicin i Strukovne škole Eugena Kumičića, pod vodstvom nastavnice Marije Orbanić.

       U utorak, 21. travnja 2015., znanstvenica Ljiljana Iveša iz Instituta za istraživanje mora Ruđer Bošković u Rovinju, održala je predavanje u Domu kulture pod naslovom "Makroalge u istarskom priobalju" te nas tako upoznala s podvodnim šarenilom. Na otoku Sv. Andrije organiziran je tečaj ronjenja i probni zaroni za učenike i mentore uz stručno vodstvo instruktora ronjenja. Nakon upoznavanja s tehnikama ronjenja, iscrpnog navlačenja ronilačkih odjela i natezanja s opremom, slijedio je čaroban, podvodni i neprocjenjivi užitak.

       U subotu, 6.lipnja za Svjetski dan zaštite okoliša, na plaži hotela Istra na otoku Sv. Andrije održala se Eko-akcija čišćenja plaže i podmorja. Nismo samo čistili već smo i prikupljali uzorke vode radi sanitarne analize kako bismo vrednovali higijensku kvalitetu vode. Uzorke vode smo analizirali u laboratoriju CIM-a Ruđer Bošković, uz pratnju dipl. ing. Paola Paliage. Na svim lokacijama broj koliforma i streptokoka je bio ispod graničnih vrijednosti te se prema ovim indikatorima more može smatrati čistim i pogodnim za kupanje.

      Filmovi i fotografije koje su učenici napravili u projektu bit će prikazani na 6. Festivalu podvodnog filma Bijeli lav, koji će se održati od 24.-27. rujna 2015. godine u Rovinju.

 

 

 

Kako su ronjenje doživjeli naši učenici, pročitajte sami!!!

                                  

Morski svijet, miran i čaroban

 

Kada sam na početku školske godine, ne znajući ništa o ronjenju i bez ikakvog ronilačkog iskustva, prihvatila izazov i odlučila se uključiti u akciju koju je pripremila naša profesorica Pamela, bila sam pomalo sumnjičava. Iako su nam već na prvom predavanju rekli kako naše iskustvo, tj. neiskustvo o ronjenju ne bi trebalo utjecati ni na što, trema je svoje odradila već pri sjedanju na brod koji nas je vozio na Crveni otok.

            Prvu sam akciju ronjenja preskočila. Nisam bila u mogućnosti ulaziti u vodu taj dan, ali bila sam prisutna dok su moji prijatelji bili u toj mogućnosti. Gledajući kako oblače ronilačka odijela, peraje, i stavljaju boce punjene zrakom na sebe, želja za ronjenjem mi je porasla. Kada sam čula njihove dojmove i oduševljenja, nestrpljivo sam iščekivala dan kada će se akcija ponoviti. Dogodilo se to dana 27.travnja. Zajedno s profesoricom Pamelom, profesoricom Mirjanom, i učenicom Ivonom, otišla sam na Crveni otok, gdje nas je dočekao instruktor ronjena. Ponovio nam je teorijski dio koji uključuje naziv opreme i način komuniciranja pod vodom, a zatim je slijedilo ono što sam dugo iščekivala. Do tada nisam shvaćala što znači imati na sebi svu onu opremu, vjerujem da teži oko 15kg jer je za mene samo hodanje do vode predstavljalo veliki izazov. Već tada jako izmorena, ušavši u vodu, samo sam čekala trenutak  kada ću zaroniti, i na nekoliko minuta biti u potpuno drugom svijetu. Trebalo mi je par minuta da shvatim da sam ja zapravo pod vodom, i da ne moram izranjati kako bi udahnula zrak. On se nalazio tu, i sve što sam ja trebala raditi bilo je uživati u onome što mi more pruža. U tom trenutku, svi problemi, trema, sve je nestalo. Jedino o čemu sam u tim trenutcima razmišljala, bilo je kako želim ostati tamo, pod vodom, uz sav morski svijet, jer ono što sam mogla vidjeti teško je opisati. Jednostavno, bilo je drugačije, morski svijet, sa svim morskim organizmima, miran i čaroban. Izronivši na površinu, bila sam umorna, ali da sam tada imala bar jedan atom snage u sebi, definitivno bi pristala ponovno zaroniti.

Svima koji su u mogućnosti roniti, ili će to biti jednoga dana, savjetujem da to isprobaju i dožive ono što sam doživjela ja toga dana. Sigurna sam u to da mojem ronilačkom iskustvu nije kraj, jer samo čekam priliku kada će mi se jednog dana opet otvoriti mogućnost da ponovno zaronim, kako bi ju s osmjehom prihvatila i ponovila nezaboravno iskustvo.

                                                      Valeria Pezić, 2.a

 

                                   Promatranje zadivljujućeg morskog dna

          U programu „Rovinj biser podmorjaˮ  koji se održao 16. svibnja 2015. nekoliko učenika naše škole, uključujući i mene, doživjelo je podmorje na jedan potpuno novi način. Zaronili smo u dubine  rovinjskog podmorja uz pomoć i pratnju već dugo iskusnih ronioca iz ronilačkog kluba Puffer.

          Nakon kratkih instrukcija u kojima su nam ronioci objasnili na koji način koristiti opremu podijelili smo se u grupe i krenuli s odijevanjem ronilačke opreme. Nekima je odijevanje opreme bila prava borba, dok je ostalima bilo poput igre, ali naposljetku, uz nekoliko korisnih savjeta instruktora, svatko je „upaoˮ u svoje odijelo. Napokon smo krenuli prema moru, puni iščekivanja. Uz znanje o ronjenju koje smo toga dana prikupili i još par provjera ispravnosti opreme, korak po korak spuštali smo se sve dublje do samoga dna. Novi osjećaj neprirodnog okruženja za čovjeka na početku me zbunio s obzirom da nikada prije nisam bio pod vodom duže od jedne minute, ali s vremenom sam se navikao i počeo primjećivati bogatstva morskoga dna, te uživati u njemu. Petnaest minuta promatranja zadivljujućeg morskoga dna u igri sa sunčevim zrakama koje su probadale površinu mora je prošlo za čas.

          Polako smo izronili na površinu i na leđima, uživajući, doplutali do obale. Kada smo skinuli peraje uputili smo se prema .... gdje smo se obukli i oprali opremu. Oduševljeni ili razočarani, svejedno, jer je ovo iskustvo svakako bilo nezaboravno.

                                                                   Filip Komšić, 2.a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

preskoči na navigaciju