preskoči na sadržaj

Srednja škola Zvane Črnje Rovinj

Login
Anketa
Koliko dnevno provodite vremena za računalom ili koristeći mobilne aplikacije za zabavu?Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 9. 2010.

Ukupno: 3483112
Ovaj mjesec: 33
Ovaj tjedan: 352
Danas: 33
Tražilica
KORISNI LINKOVI

Slikovni rezultat za pou rovinj

 

 

 

 

Knjižnica

 

VIDIMO SE U KNJIŽNICI!

MMC – 20. listopada 2021.

Liter-art-ura je program namijenjen srednjoškolcima, a zamišljen kao spoj predavanja, performansa i radionica. U ugodnom prostoru Multimedijalnog centra uz prigodnu izložbu učenici 3.a, 3.b i 1.a razreda imali su prilike sudjelovati na satu umjetnosti koji je vezan uz literaturu.

Zagrebački dizajner, pisac i multimedijski umjetnik Stanislav Habjan je u netipičnom satu o knjigama predstavio pojam Osobne knjige ili Knjige s osobnošću kroz primjere pet izabranih pisaca iz povijesti i suvremenosti svjetske i hrvatske književnosti (Dante Alighieri, Vladimir Majakovski, Antun Gustav Matoš, Vlado Kristl, Olja Savičević Ivančević). Njihove velike fotografije ujedno čine i dojmljivu scenografiju nastupa.

Predavač nam je istovremeno bio i pisac i lik. Govorio je o piscima iz perspektive pisca, čitatelja, oblikovatelja knjiga i nakladnika. Svojom osebujnom pričom nastojao je podučiti učenike podacima iz povijesti književnosti i književnog stvaralaštva uopće, ali istovremeno potaknuti ih na osobni i autorski pristup knjigama na čitateljskom, ali i na stvaralačkom nivou.

U svom Neškolskom satu o knjigama Stanislav Habjan posebno je naglasio važnost knjige kao jedinstvenog i osnovnog medija prijenosa doživljaja kao i ljepotu i zanimljivost kreacije i obraćanje kroz nju, sebi i drugima.

 

DANI ANTUNA ŠOLJANA

Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja, Gradska knjižnica „Matija Vlačić Ilirik“ Rovinj i Društvo hrvatskih književnika priređuju 25. književno – znanstveni skup Dani Antuna Šoljana u Rovinju od 28. do 29. svibnja.

Ova književno-kulturna manifestacija organizira se u Rovinju od 1996. godine i postala je jedna od vodećih manifestacija na području Istre i Hrvatske. Rovinj i Istra se spominju u mnogim Šoljanovim tekstovima, pa tako autor i njegov opus postaju sastavni dio kulturnog identiteta Rovinja.

Skup počinje otvorenjem izložbe grafičkih radova rovinjskih srednjoškolaca. Radovi su nastali na kreativnoj radionici književne ilustracije koja se održala u knjižnici Srednje škole Zvane Črnje od 2. do 13. ožujka 2020. godine.

Voditelj radionice, akademski slikar, Davor Rapaić vodio je polaznike kroz sve faze rada: od izbora pjesme Antuna Šoljana i analize, upoznavanja s teorijom, poviješću, tehnikama, vrstama i značenjem ilustracije, grafičkim tehnikama i tehnikom linoreza do izrade originalnog grafičkog lista.

Uz književno-znanstveni kolokvij Antun Šoljan i svjetska književnost program je bogat raznovrsnim događanjima ( predstavljanje knjiga, projekcija filma, koncert).

Poveznica Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja na program događanja:

https://www.pour.hr/events/2758-xxv-dani-antuna-soljana

 

 
preskoči na navigaciju